Chocolade !!

Er wordt vaak spottend over gesproken ´vrouwen en chocolade´, maar wees eerlijk een vrouw zonder chocolade is als een bloem zonder kleur, een struik zonder bladeren, een boom zonder stam, een plant zonder wortels. Waar zouden wij zijn zonder chocolade? Zelfs mijn dochter riep toen ze slechts 4 jaar oud was al ´Ik MOET chocola hebben!` Chocolade is een essentieel deel van het leven, ook het plantenleven. U denkt natuurlijk meteen aan de Cacaoboom, onmisbaar in deze wereld. Deze boom (Theobroma cacao) wordt meer dan 50 jaar oud en gaat op zijn 4de verjaardag bloeien en dan stopt hij ook eigenlijk niet meer. Hij bloeit het jaar rond en draagt het jaar rond vruchten. Toch zijn dit er dan maar 50 per jaar. In elke vrucht zitten ongeveer 40 bonen van een gram. Rekent u mee? Met een beetje geluk dus 2 kilo bonen per jaar van één boom. Alleen voor mijn dochter heb ik al een plantage nodig om in haar behoefte te voorzien. Helaas heb ik daar geen plek voor in de achtertuin, bovendien is het klimaat daar iets aan de koele kant. De meeste cacao wordt in West-Afrika geproduceerd, met name de Ivoorkust en Ghana. In het plantenrijk in Nederland zijn wel planten die een kleine link hebben met cacao, we kennen hier binnen de Geraniums de ´Chocolate Candy´ en de ´Chocolate Chip´, de Ajuga heeft ook een ´Chocolate Chip´ variëteit, er is een Heuchera ´Chocolate Ruffles´ en een Rodgersia ´Chocolate Wings´ , een Eupatorium rugosum ´Chocolate´en zelfs een Calluna vulgaris ´Winter Chocolate´. De enige connectie met chocolade is echter de kleur van het blad. Een beetje surrogaat dus. Het beste alternatief is de Cosmos altrosanguinea, Chocoladecosmos. In Nederland meestal als eenjarige geteeld. De plant komt uit Mexico. Ik vind hem wat op een herfstanemoon lijken qua bloemvorm en groeiwijze. De plant is zo´n 70 cm hoog en de bloemen steken een eind boven het gebladerte uit. De stengel is bruin met fijn verdeeld groen blad en de bloemblaadjes zijn bruin en lijken van fluweel met in het midden een donkerroze hart. Hij (of misschien toch een ´zij´?) bloeit van juli tot oktober, mits voorzien van vruchtbare grond en veel zon. Die zon warmt de bloemen op en dan gebeurt het: de geur van chocolade, onmiskenbaar, onweerstaanbaar. Hoe heerlijk om met een kopje thee naast de plant te zitten en te genieten. Maar het blijft surrogaat, waar is dat romige stukje dat op je tong wegsmelt samen met de thee? Juist, op naar winkel. Welke gaat worden? Puur, melk, wit, misschien met nootjes? Eet smakelijk.