Er
wordt vaak spottend over gesproken ´vrouwen en chocolade´, maar
wees eerlijk een vrouw zonder chocolade is als een bloem zonder kleur, een struik
zonder bladeren, een boom zonder stam, een plant zonder wortels. Waar zouden
wij zijn zonder chocolade? Zelfs mijn dochter riep toen ze slechts 4 jaar oud
was al ´Ik MOET chocola hebben!` Chocolade is een essentieel deel van
het leven, ook het plantenleven. U denkt natuurlijk meteen aan de Cacaoboom,
onmisbaar in deze wereld. Deze boom (Theobroma cacao) wordt meer dan 50 jaar
oud en gaat op zijn 4de verjaardag bloeien en dan stopt hij ook eigenlijk niet
meer. Hij bloeit het jaar rond en draagt het jaar rond vruchten. Toch zijn dit
er dan maar 50 per jaar. In elke vrucht zitten ongeveer 40 bonen van een gram.
Rekent u mee? Met een beetje geluk dus 2 kilo bonen per jaar van één
boom. Alleen voor mijn dochter heb ik al een plantage nodig om in haar behoefte
te voorzien. Helaas heb ik daar geen plek voor in de achtertuin, bovendien is
het klimaat daar iets aan de koele kant. De meeste cacao wordt in West-Afrika
geproduceerd, met name de Ivoorkust en Ghana. In het plantenrijk in Nederland
zijn wel planten die een kleine link hebben met cacao, we kennen hier binnen
de Geraniums de ´Chocolate Candy´ en de ´Chocolate Chip´,
de Ajuga heeft ook een ´Chocolate Chip´ variëteit, er is een
Heuchera ´Chocolate Ruffles´ en een Rodgersia ´Chocolate Wings´
, een Eupatorium rugosum ´Chocolate´en zelfs een Calluna vulgaris
´Winter Chocolate´. De enige connectie met chocolade is echter de
kleur van het blad. Een beetje surrogaat dus. Het beste alternatief is de Cosmos
altrosanguinea, Chocoladecosmos. In Nederland meestal als eenjarige geteeld.
De plant komt uit Mexico. Ik vind hem wat op een herfstanemoon lijken qua bloemvorm
en groeiwijze. De plant is zo´n 70 cm hoog en de bloemen steken een eind
boven het gebladerte uit. De stengel is bruin met fijn verdeeld groen blad en
de bloemblaadjes zijn bruin en lijken van fluweel met in het midden een donkerroze
hart. Hij (of misschien toch een ´zij´?) bloeit van juli tot oktober,
mits voorzien van vruchtbare grond en veel zon. Die zon warmt de bloemen op
en dan gebeurt het: de geur van chocolade, onmiskenbaar, onweerstaanbaar. Hoe
heerlijk om met een kopje thee naast de plant te zitten en te genieten. Maar
het blijft surrogaat, waar is dat romige stukje dat op je tong wegsmelt samen
met de thee? Juist, op naar winkel. Welke gaat worden? Puur, melk, wit, misschien
met nootjes? Eet smakelijk.